Rådjuret

Idag cyklade jag, Erik och Ricco mot Sunnersta för att spana in den uppmärksammade pungmesen som har byggt bo där. På vägen såg jag några rådjur och spanade på dem med kikare och märkte att en hade ett stort sår på bakre delen av kroppen. Såret fanns på båda sidor även om ena sidan hade ett mycket djupare sår. Hugger i mitt hjärta även om jag vet att det är naturens gång om det skulle vara pga en sjukdom eller slagsmål mellan djur och djur. Hur som helst ringde jag runt och fick tag i jägaren som har jakträtt på marken där så han skulle åka ut och kika på rådjuret i veckan. 
 
Om två veckor ska jag gå en KFV-kurs som handlar om rehabilitering för fågel och vilt. Då räknas inte stort vilt som rådjur in men man kommer nog ha ett större kontaktnät så man snabbt vet vem man kan kontakta. Ett märkligt sår tycker jag iaf och om någon vet vad det beror på får man gärna kommentera.
 
 
Fick i alla fall se pungmesen så det var ett roligt nytt kryss!
 
 
Händelser | | Kommentera |

Sverigeturné

 
Jag började intressera mig för fåglr för cirka två år sedan när jag läste en kurs som hette "faunistik, vertebrater". Jag hade lärt mig en del om fåglar på en grundkurs i faunistik men i den senare kursen lärde vi oss alla fåglar i Sverige och var på en hel del exkursioner. Nåväl, jag lärde mig såklart inte alla fåglar men det var tanken med kursen. Förra året började jag bli aktiv i en ringmärkargrupp och fick således lära mig mer om fåglar och se fåglar på nära håll vilket hjälpte mig att lägga nya arter på minnet. 
 
Men detta år, 2018, har jag verkligen sagt till mig själv att satsa mer på att lära mig om fåglar och det tycker jag att jag har lyckats med. Spenderar mycket av min fritid med att åka ut och försöka identifera arter. Tidigare har jag satsat mycket på att fota fågeln och sedan artidentifera hemma, men nu har jag införskaffat mig en bra kikare och kan därför observera fåglarna mycket bättre än tidigare (hade innan en ganska dålig kikare). Och det är verkligen fantastiskt att se en fågel, öppna "fågelguiden" och kunna lista ut vilken art man ser mha boken. 
 
Ännu en sak som jag verkligen uppskattar med att skåda fågel är att jag aldrig riktigt har uppskattat våren så mycket som nu. Denna vår har jag faktiskt lagt märket till när gässen, sädesärlan och rödhaken (m. fl) kommer. Det är en härlig känsla att vara mer närvarande med naturen och se förändringar som årstiderna har. 
 
Jag har varit i Skåne denna vecka och även om syftet inte var att skåda fågel kunde man såklart inte låta bli att spana på allt man hörde och såg. Flera nya arter för min del så det har varit superkul :)
Tankar | | Kommentera |
Upp